Veel leerkrachten vinden het moeilijk om een leuke les handschriftvaardigheid voor de bovenbouw te bedenken. Hun leerlingen kunnen al schrijven en om ze dan nog te motiveren is lastig. Vooral nu er zoveel met het toetsenbord gedaan kan worden.

Ook het ‘waarom nog handschrijven?’ is niet altijd even duidelijk voor leraar en leerling. Daarom is kaart 51 met de redenen om dóór te gaan met het handschrijven – in de kinderversie – bijgevoegd. Op kaart 00+ is de inhoudsopgave te vinden.

De kaarten met schrijfoefeningen, die je hiernaast kunt downloaden, zijn een kleine selectie. Een USB stick met alle oefeningen zijn te bestellen bij mevrouw A.C.M. Schoemaker-Ytsma, email: platformhso@home.nl

Doel

In deze serie proberen we de motorische vaardigheid van de schrijfbeweging te onderhouden of te vergroten. Dat geeft veel plezier en ongemerkt wordt de hersenactiviteit geprikkeld en het handschrift verbeterd. Tegelijkertijd wordt er aandacht aan de leesbaarheid en de verzorging van het schrijfproduct besteed. Het geven van zelfvertrouwen aan de leerling is een nevendoel. Elke kaart kan door iedere leerling gemaakt worden en elke uitvoering is goed! De leerlingen leren door de vele uitvoeringen die ze zien, dat anders niet beter of slechter hoeft te betekenen. Geniet van de diversiteit.

Oefeningen

  • Gewichtheffen: Potlood in pengreep en dan de vingers buigen en strekken.
  • Driedubbele flip-over: Houd je potlood vast tussen je duim, je wijs- en je middelvinger. Draai het potlood nu rond zodat de put afwisselend naar het plafond en naar de vloer wijst. Dit kan ook de andere kant op of zo dat het potlood horizontaal ronddraait.
  • De toppen van de duim en de middelvinger tegen elkaar plaatsen. Het potlood op de boog leggen die is ontstaan, zodat het potlood automatisch in de webspace ligt. Wiebel het potlood heen en weer. De middelvinger krijgt zo automatisch de steunfunctie.
  • Evenwichtsbalk: Houd het potlood tussen je wijs- en middelvinger met het gummetje tegen het bovenste kussentje van je gestrekte duim. Duw nu het potlood vooruit totdat het gummetje tussen je wijs- en middelvinger zit.
  • Skiën: Klimmen in de pen, door eerst de wijs- en middelvinger een stukje omhoog te skiën en daarna met de duim. Ski daarna weer naar beneden.